Lieke leert horen met CI

Ik hoor, ik hoor wat jij niet hoort.

Lieke leert horen! Zover is wel duidelijk. Ze hoort al zoveel! Nu kan ik natuurlijk allemaal superlatieven gaan opschrijven over haar… maar dat doe ik even niet ;-). Ik ga alleen zeggen dat we echt ontzettend trots op haar zijn!

Tijdens een vorige afregeling was de audiologe echter iets te enthousiast. Lieke deed (en doet) het zo supergoed! Ze reageerde toen al op geluid van 40dB. Iets wat op die leeftijd kennelijk niet veel voorkomt.

Ter illustratie: 40dB is het geluid van je koelkast die aanslaat.

Even een mindere periode…

Een CI heeft de mogelijkheid om 4 programma’s erop te hebben staan. Zo kun je zelf in de revalidatie periode de sterkte van de CI’s aanpassen.

Vlak voordat we weer naar de audioloog gingen hadden we wat geoefend met P4. Dit ging redelijk, maar was nog wel heftig voor Lieke. Tijdens de controle ging het zo goed en waren we allemaal zo enthousiast dat ze P4 als het nieuwe P1 had gezet.

Met andere woorden: we konden dus niet meer terug naar een lager programma. Ten tijden van de controle had ik dat echt niet door. Een paar dagen later kwamen we daar echter wel achter! Lieke was continue haar CI’s eraf aan het halen.

Verkouden, dat hoort niet fijn.

Nou was ze in die periode ook erg verkouden. Volle holtes, een verstopte neus en dan CI’s op. Not a lucky combination. Dus daar hielden we al rekening mee. Tel daarbovenop dat haar kiezen doorkwamen en het feest was compleet.

Ok, even aangekeken dus… maar toch bleef ze die CI’s van haar oren en hoofd afhalen. Zo vervelend! Achteraf bleek toch dat P4 op P1 zetten iets te hoog gegrepen was. Even te heftig in haar: leren horen traject. Met als gevolg dat ze haar CI’s weinig droeg. En daar baalde mamma dan weer van.

Lieke leert horen met CI

Afregeling nummer: ik weet het niet meer…

Gelukkig moesten we met een maand weer terug voor controle (ja in het begin mag je best vaak, maar alles voor het goede doel!). Toen is alles aangepast. Het oude P4 werd P2 en een iets zachter programma werd P1. Daar gingen we nu verder mee.

En jeetje wat een verschil was dat… Lieke was rustiger, nam veel beter de omgeving in haar op. En: hield haar CI’s goed op! Je zit dan echt bijna dagelijks een vooruitgang, qua reacties, qua horen, qua stemgeluid en qua ontwikkeling! En dat blijft elke keer weer zo gaaf om te zien.