Het 1e gesprek bij het CI-team

Tijdens de eerste afspraak bij de KNO-arts, waar we het nieuws te horen kregen dat Lieke inderdaad slechthorend is, werden er gelijk een aantal zaken opgestart. De testperiode van de gehoortoestellen, bezoekjes bij de audicien en audioloog. Maar ook het CI-team traject.

Cochleair Implantaat

CI staat voor Cochleair Implantaat. Dit is eigenlijk een soort kunstoor of digitaal oor. Het neemt als het ware de functie van de trilhaartjes in het slakkenhuis over. Zodat Lieke zou kunnen gaan horen.

Voordat iemand een CI (of 2) krijgt wordt er niet over 1 nacht ijs gegaan. Er volgt een procedure die gevolgd moet worden. Onderzoeken en gesprekken. Je bent er best even zoet mee. Maar we beginnen natuurlijk bij het begin. Het eerste gesprek. Een kennismaking en uitleg.

Wat kan je verwachten?

Terwijl ik deze blog schrijf weet ik alweer veel meer en sta ik er alweer heel anders in dan dat ik toen deed. Ik was nerveus, onzeker, angstig en vooral onwetend. Wat is dat een CI? Wat kan ermee? Kan Lieke dan echt goed gaan horen? Geloof me, emoties all over the place en je zit nog voller met vragen. Mij hielp het toen om een en ander op te schrijven, vooral ook de vragen die ik had. Zodat ik die kon stellen tijdens ons eerste gesprek.

Het eerste gesprek is echt een kennismaking. Wie is de arts en de audioloog? Wat doen zij precies en wat kan dit betekenen voor Lieke. Daarnaast krijg je uitleg over CI’s en wat de procedure is.

Mijn advies: vraag hier goed in door. Zodat je echt weet wat je in eerste instantie te wachten staat. Voor mijn gevoel zat ik daar een beetje schaapachtig ja en amen te knikken en zat ik achteraf dus opeens vol vragen. Niet fijn… Bereid je (mits je dit aankunt) goed voor! Zo kom je goed beslagen ten ijs.

Scans maken

Na het eerste gesprek volgen in principe een CT- en MRI-scan, om te kijken hoe het van binnen met de oortjes gesteld is. Ons voordeel hierin was dat Lieke die al had gehad. In verband met de meningitis ging dat versneld bij haar. Scheelt een hoop wachten, want de wachttijden daar zijn in het Sophia best lang. De uitslag van die scans waren goed, er was niets gevonden. Het deed het alleen niet…

En dan? Hoe nu verder…

Daarna krijg je even een tijdje iets minder met het CI-team te maken. De testperiode met de hoortoestellen was namelijk nog bezig. En het team heeft deze gegevens nodig om verder te kijken naar de slechthorendheid. Wordt vervolgd dus.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *