De slechthorende reis begint nu echt…

Inmiddels zijn we alweer even thuis uit het ziekenhuis en gaat het erg goed met Lieke. Ze groeit als kool en ontwikkeld zich goed. De tijd vliegt voorbij.

Eind mei 2018 was daar de dag van de BERA-test. Nog volop in mijn zwangerschapshormonen en de zorgen rondom Lieke stappen we het ErasmusMC-Sophia binnen. De BERA-test heeft voor Lieke weinig impact, voor ons des ter meer.

Tijd voor de uitslag.

De BERA-test neemt best wat tijd in beslag, ik ben er de eerste keer dat Lieke deze test kreeg niet bij geweest. Ik kon het niet… Toen het klaar was kregen we wel van de vrouw die de test afnam te horen dat het niet goed was. Zij kon en mocht geen officiële uitslag geven, maar wilde ons wel meegeven dat het met Lieke’s gehoor niet goed was. Vooral om ons niet met valse hoop naar huis te sturen. Dit was woensdag.

Op vrijdagmiddag hadden we een afspraak bij de KNO-arts. Toen we aankwamen werd ons geduld nog wat langer op de proef gesteld. De assistente vertelde ons dat het spreekuur ontzettend uitliep. We hebben nog maar even een rondje gelopen en wat gedronken. Daarna was het eindelijk tijd voor onze afspraak.

gehoorscreening

En tja, daar kwam het hoge woord eruit. Lieke is zeer slechthorend. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten werd weggevaagd.

Tuurlijk waren we al voorbereid, maar als je het dan echt zwart op wit hoort is het toch echt even slikken. Begrijp me niet verkeerd. Lieke is niet ongeneeslijk ziek, hoeft geen zware medicatie en kan gewoon alles (gaan) doen wat ieder mens kan.

Maar toch is het niet geheel iets wat je voor je kind wilt. Dit had je van tevoren niet zo gedacht. Zowel Menno als ik hadden wel gelijk zoiets van: we gaan er voor!

Waar gaan we dan voor?

De arts wilde een proef met hoortoestellen inzetten. Om te kijken wat dit voor Lieke zou gaan doen en kunnen betekenen. Daarnaast werd ook het traject CI (Cochleair Implant) – team in gang gezet. Maar als belangrijkste moest er met spoed een CT- en MRI-scan gemaakt worden. Dit om te kijken hoe het bij Lieke in haar hoofdje zat. Aangezien meningitis ook slechthorendheid kan veroorzaken moest dit met spoed uitgezocht worden.

Toen overviel ons werkelijk alles hierin. Nu ik dit bericht zit te typen merk ik dat ik er alweer anders mee omga en in sta. Ook omdat ik inmiddels meer informatie heb dan dat ik toen had. Zo lopen de trajecten naast elkaar in verband met de tijd die er nodig is. Maar als eerste gaan we dus voor hoortoestellen.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *