Cochleair Implantaat – CI

Voordat we deze reis begonnen wist ik niet eens van het bestaan van een CI (Cochleair Implantaat) af. Ik wist dat er gehoorapparaatjes bestonden, maar ja die waren voor senioren… Zolang je er zelf niet mee te maken krijgt verdiep je je er ook niet echt in. Wat logisch is.

Maar opeens ging er een nieuwe wereld voor ons open: Cochleair Implantaat. Wat is dat precies? De arts omschrijft het zelf als een kunstoor of digitaal oor. En zo kan je het idd wel het beste zien denk ik.

Een operatie is noodzakelijk

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Om een CI te kunnen krijgen en laten werken is een operatie nodig. Onderhuids (op de schedel) komt namelijk een apparaatje te zitten met een draadje. Dit draadje wordt in het slakkenhuis geplaatst.

Bij mensen (en kinderen) die een CI krijgen is het namelijk zo dat de trilhaartjes in het slakkenhuis (Op deze website vindt je een duidelijke uitleg over de werking van het oor) niet goed werken. De geluidsgolven komen dus niet goed of niet voldoende binnen. En worden daarna niet doorgegeven naar de hersenen. Je hoort dus niet (voldoende).

inwendige weergave CI

Toen ik dit voor het eerst hoorde schrok ik best wel. Want mijn kleine meisje, nog zo jong en puur, onder het mes. Het leek (en lijkt) me verschrikkelijk! Zoals je eerder al kon lezen, gaan ze gelukkig niet over 1 nacht ijs. En krijg je zelf genoeg tijd om het allemaal te laten bezinken, erover te lezen en leren en daarin een besluit te nemen.

De operatie

Tijdens de operatie maken ze een incisie achter het oor langs, daarna wordt er een zo vlak mogelijk stukje op de schedel gezocht om het implantaat te plaatsen. Het implantaat komt in / op de schedel te liggen, daarbij wordt er ook een draadje in het slakkenhuis geplaatst. Dit draadje neemt eigenlijk de functie van de trilhaartjes in het slakkenhuis over. Hierdoor kan Lieke dus (als het goed is) gaan horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *